måndag 24 augusti 2009

Belgiens tyskar, somalisk sång och Sällskapet MM!


Här finns några konkreta förslag för hur nya fåglar kunde välkomnas i ankdammen här i Helsingfors. Jag är säker på att de här förslagen kan bättras på och bli fler med hjälp av andra. I första hand utmanar jag mina bloggkolleger på Magma. Har ni förslag eller idéer eller erfarenheter som kunde omsättas i praktiken?

1.     Det vore utmärkt om en arbetsgrupp kunde bilads som funderar kring invandring på svenska i huvudstadsregionen. I arbetsgruppen bör förstås ingå representanter för olika invandrares kulturföreningar samt finlandssvenska institutioner, föreningar…Arbetsgruppen kunde dels fundera på strategier, hjälpa till att koordinera och skapa nätverk och hålla kontakt med myndigheter. En aktuell fråga är t ex hur invandrare som kommer via Sverige till Finland får information om svenska skolor, svensk hälsovård etc…
Att ta reda på hur andra minoriteter som t ex Belgiens tyskar tar emot invandrare vore också av intresse.

2.     Många invandrarelever som kommer i tonåren och integreras på finska har svårt att klara av den obligatoriska svenskan i skolan. Kunde man erbjuda språkkurser eller språkläger speciellt för sådana ungdomar?

3.     Ett par svenska skolor i Helsingfors kunde skapa sig en profil med hemspråksundervisning och kulturkunskap för en viss invandrargrupp, t ex spanska, ryska eller somaliska. Den lagstadgade hemspråksundervisning kunde kompletteras med några korta intensivkurser på en eller ett par dagar per läsår i litteratur eller historia, dans, sång…som hela skolan, d v s alla barn, lärare och föräldrar kunde delta i.

4.     Utbildning för nyanlända invandrare som vill integreras på svenska. Det finns folk som köar i många månader eller år för att få börja på finska undervisning, varför inte erbjuda ett svenskt alternativ? En bra och effektiv språk- och kulturundervisning med arbetsplatspraktik på svenska. Det är klart att de flesta kommer att lära sig också finska så småningom, men att göra entré på svenska kan också vara en möjlighet. För invandrare med slaviska språk i bakfickan är svenska mycket lättare att lära sig än finska. Dessutom finns det invandrare som kommer från flerspråkiga miljöer och tanken på att lära sig flera språk kan vara naturlig. Bridge har ju redan startat med det här jobbet i liten skala. Att skapa en pilotgrupp som sedan följs upp vore utmärkt.

5.     Man kunde starta ett jippo med målsättningen att skapa kontakter mellan finlandssvenska föreningar och invandrare. Finlandssvenska föreningar som Hem och skola, Marthorna, AFK, MM etc…inbjuder via invandrarnas kulturföreningar invandrare som gäster att delta i en vanlig kväll med föreningsverksamhet och en kopp te eller kaffe. Jippot kunde pågå under ett läsår så att en kväll i månaden viks för varje förening.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar